Vår arbetskultur baseras på Pippi Långstrump

För oss har det alltid varit viktigt att prata om kulur – att medvetet skapa en kultur, att leva som vi lär och att det inte bara är ett bortglömt dokument med tomma värdeord. När vi började skissa upp vad vi står för och hur vi vill vara som företag så såg vi slående likheter med världens starkaste tjej – Pippi Långstrump. Vi började då istället skriva ner hur Pippi är för att se om vi kunde kopiera hennes personlighet rakt av och göra den till Go Mondays personlighet. Och det kunde vi. 

Först och främst – Vad är arbetskultur?

Vi kan sammanfatta det så här:

  • Kultur är skillnaden som känns när du jobbar för ett företag jämfört med ett annat.
  • Kultur är förväntningarna som du och arbetsgivaren har på varandra
  • Kultur är hur du arbetar när ingen ser på
  • Kultur är identitet
  • Kultur är gemenskap
  • Kultur är att ha ett hem

Så här är Pippi (och vi)

Hon är aldrig rädd för att testa någonting nytt

Om man inte testar så får man aldrig veta om det funkar eller inte. Att man inte vet hur man gör får inte hindra en från att försöka. Det är då också viktigt att veta att resultatet är mindre viktigt än att man testade.

Hon lyckas med det hon tar sin an

Antingen så blir resultatet som man hoppades, eller så lärde man sig någonting av det. Det viktiga är att inte ge upp förrän man fått någon form av resultat.

Hon skapar, uppfinner och bygger upp

Det hon inte har, det fixar hon. Hon låter sig inte begränsas av att någonting fattas henne – hon ser bara till att lösa problemet. Har hon en vision så ser hon till att den blir verklighet.

Hon förblir ett barn hela livet

Hon slutar aldrig aldrig leka, vara nyfiken, använda fantasin och skratta. Att ha roligt är poängen med livet enligt Pippi och även i allvarliga stunder så låter hon leken finnas där.

Hon klarar sig själv

Pippi behöver ingen hjälp för att klara sig. Hon kan klara av det mesta helt själv och är inte rädd för att testa själv.

Hon behöver sina vänner

…Men det blir oftast mycket bättre (och roligare) med hjälp av Tommy och Annika.

Hon är naturligt hjälpsam

Om Pippi kan hjälpa så gör hon det utan att tveka. Hon är till och med hjälpsam mot Dunder-Karlsson och Blom precis efter att de försökt stjäla hennes kappsäck med guldpengar.

Hon ifrågasätter regler och auktoriteter

“Det ska vara så bara för att det ska vara så” biter inte på Pippi. Genom att ifrågasätta regler hittar hon nya sätt att se på saker. Och hon bryr sig inte om hierarki eller auktoriteter. Om Pippi hade haft ett jobb så hade hon inte dragit sig för att säga åt chefen att han är ute och cyklar när han faktiskt är det.

Hon är alltid sig själv, sitt unika jag

Hon ställer sig inte in, hon är stolt över sina fräknar och hon sover bäst med fötterna på huvudkudden. Och det är ju precis därför man gillar henne. Och det är precis därför som Fröken Prysselius blir så provocerad av henne. Men ingen gillar ju en fegis.

Carolina Bolin

Carolina Bolin

Vice VD. Sköter den dagliga driften, är VD:ns högra hand samt ser till att våra partners och kunder är mer än nöjda. Tycker att man ska sluta göra 10-årsplaner för sitt jobbliv och drömmer om att fler personer vågar skapa sina drömliv.

Kommentera