För- och nackdelar med att jobba på resande fot

Att vara på resande fot och samtidigt jobba på distans är en av de stora friheterna som ett arbete på Go Monday ger. Men att ha en arbetsplats som ständigt förändras är inte helt utan sina utmaningar, vilket jag och min pojkvän och Go Monday-kollega David fått uppleva under våra 11 månaders resande i Australien. I våra ögon finns det inget som slår möjligheten att kunna arbeta och samtidigt resa och upptäcka världen. Men att hitta en lugn plats med bra internet är inte så lätt som det låter när man bor på ett högljutt hostel eller kör runt i en liten campervan.

Att jobba bland festande backpackers

Sedan jag och David började resa i Australien har vi använt flera olika typer av boenden, varav vissa inte varit lika ideala arbetsplatser som andra. Det mest utmanande var när vi kom till storstaden Brisbane och bodde på ett budget-hostel i nästan 2 veckor. I det nedgångna hostelet fanns inga ordentliga bord eller utrymmen att sitta ifred. Istället blev det ofta att sitta ihopkrupen i sin våningssäng i den delade sovsalen, med hörlurar i öronen för att sålla bort ljudet av festande backpackers.

Ett kontor på hjul

Efter Brisbane hämtade vi upp vårt nästa boende – en egen liten campervan. På en handfull kvadratmeter sov vi, lagade mat och jobbade. Vad vi inte räknat med för vår roadtrip var dock kostnaden att parkera vårt rullande hem och kontor. På grund av detta höll vi oss ofta i rörelse och spenderade våra arbetstimmar på kostnadsfria rastplatser och bensinstationer längs med bullriga motorvägar.

David jobbar i vår campervan på väg till nästa destination

Ett hem utomlands

Efter 3 veckor i vår lilla campervan var vi glada åt att anlända till Cairns i norra Queensland, där vi passade ett hus i 6 veckor. För första gången fick vi känslan av att bo i ett riktigt hem och hade nu en fast punkt med gott om utrymme och lugn och ro för att jobba. När de 6 veckorna var över hittade vi ett nytt hus att passa, i ett modernt och flådigt hus uppe bland bergen. Och för tillfället är vi inne på sista veckan av lång huspassning i Hervey Bay.

Konsten att hitta gratis Internet

Utöver prövningen att ha arbetsplatser med alla möjliga typer av störningar omkring sig, har den största utmaningen varit tillgången till internet. Eftersom vi arbetar med onlinetjänster och även samarbetar tillsammans via digitala plattformar såsom Slack, är internet ett måste. Och på grund av de överraskande dyra priserna på mobilt internet här i Australien, har vi blivit skickliga på konsten att hitta platser med gratis WiFi-hotspot.

Vår främsta upptäckt är lokala bibliotek. Det är nog inte många andra resenärer och backpackers som besökt bibliotek lika mycket som vi har under våra månader här! Våra övriga upptäckter är köpcenter eller rent av större butiker. Jag kommer aldrig glömma när vi desperat ställde vår campervan på baksidan av en stor mataffär i Byron Bay och lyckades koppla upp mot deras fria WiFi, för att slippa betala dyra parkeringsavgifter.

Sjaskigt hostel i Brisbane

Ligga steget före tidsmässigt

Ytterligare en utmaning under vår resa har varit tidsskillnaden. Att ha en majoritet av sina kollegor i en annan tidszon har gjort att vi många gånger fått schemalägga våra arbetspass till kvällen, då den normala arbetsdagen i Sverige börjar. Eftersom Australien för tillfället ligger 8 timmar före svensk tid, har vi däremot ett försprång på dagens to-do-list och är ofta först med att se de nya beställningarna på CV-granskningar som kommit in.

Möjlighet att utforska världen

Att jobba på distans på resande fot är alltså inte helt utan sina många utmaningar – speciellt när man befinner sig på andra sidan jorden från sina övriga kollegor. Men genom flexibilitet och idérikedom har jag och David hittat de lösningar som funkar för oss. Och i våra ögon väger de många fördelarna tungt. Det distribuerade arbetssättet ger oss den ovärderliga friheten att utforska världen, få inspiration från fantastiska människor från olika kulturer, och inte minst utvecklas både som människor och i vår roll som granskare. Vi vill uppmana alla som drömmer om att se världen att inte låta sig hindras av svårigheter som kan uppstå. Det finns alltid lösningar, och jag och David är levande bevis på att man kan leva sin dröm om man bara vill.

 

Tips: Hos Svenska Nomader kan man läsa andra personers berättelser om hur det är att jobba som digital nomad. Man kan också gå med i deras Facebook-grupp som är himla bra!

Annelie Vårhammar

Annelie Vårhammar

Annelie jobbar som senior karriärexpert och ger feedback på CV, personliga brev, LinkedIn-profiler och portfolio. Hon hjälper även till med översättningar, kundtjänst och upplärning av ny personal. Hon drömmer om en snällare värld där fler är lyckliga.