Det här lärde vi oss av att jobba tillsammans en vecka i Paris

En av fördelarna med att jobba på Go Monday är att man kan jobba varifrån i världen som helst. Jag har, precis som en annan kollega, därför valt att lämna min hemstad Stockholm för att bo och jobba i Paris. Jag är ändå rätt ofta i Stockholm och passar då på att jobba tillsammans med resten av teamet. Jag möter vant upp dem i någon av de hotellobbys som vi brukar sitta i. Men efter flera år på företaget och flera besök i Stockholm så tyckte jag att det var dags för chefen att komma hit till Paris. Han var inte svårövertalad och han fick med sig ytterligare en kollega. Under en vecka så var vi ett team på fyra personer som jobbade och umgicks tillsammans i Paris. Med ett glas rödvin i handen några timmar innan hemfärden så reflekterade vi över veckan som gått; hur det har fungerat och vad den här lite annorlunda kulturen med att jobba på distans betyder för oss medarbetare.

Var är hemma?

Även om det är uttalat att vi inte har ett kontor och att man får välja sin arbetsplats, så har nog alla mer eller mindre en känsla av att “hemma” är i Stockholm – just eftersom grundaren till företaget, Erik, jobbar därifrån. Det är på något vis självklart att jag som bor i Paris ska ta mig till Stockholm när vi behöver ses. Men den här resan fick oss att ifrågasätta det.

Fördelarna med att ses

Alla vi som jobbar på Go Monday är positivt överraskade över hur bra det går att jobba tillsammans i en växande organisation, med komplexa projekt, i olika tidszoner utan att ses. Det finns dock en del saker som är mer effektiva att göra när man befinner sig i samma rum samtidigt. Kreativa möten är en sådan sak och därför passade vi på att ha så många sådana möten som möjligt just under den här veckan. Och när man inte är van vid att skriva på postit-lappar med en penna, lägga upp dem på ett bort, peka, flytta, kasta, diskutera tillsammans, så inser man att det är himla bra ibland. Faktum är att det går betydligt fortare att vrida på datorn och ställa en fråga till sin kollega, än att ta en skärmbild, bifoga den i ett meddelande på Slack, skriva ner sin fråga och vänta på svar.

Kaffe och snacks ingår på Anticafé. Foto: Sandra Nicole Freiman

Otillfredsställelse

Den där sista timmen med rödvinet tillsammans så hade alla en känsla av otillfredsställelse. Till en början kunde vi inte sätta fingret på det, men det kändes som att vi inte hade fått speciellt mycket gjort. Men när vi tittade på vår långa to do-list som vi hade betat av så kunde vi se att vi ju visst hade fått massa gjort. Dock hade vi skapat en minst dubbelt så lång to do-list till framtiden. Många av de sakerna vi gjorde i Paris var just att diskutera, ta beslut, komma fram till åtgärder och strategier. Och det är ju toppen i sig, men när man gör det så intensivt under en vecka så kändes det tungt. Vi hade inte “gjort” något, men vi hade extremt mycket att beta av framöver.

Tidspill

En annan bidragande faktor till att vi inte kände att vi hade hunnit med så mycket som vi velat var att tid försvann till att organisera arbetsplatserna för varje dag. I Stockholm hittar du bra arbetsmiljöer med gott kaffe och bra wi-fi i nästan varenda hotellobby. I Paris är det annorlunda. Det finns mängder av caféer som man kan jobba på, betala per timme/dag och flera coworking-lokaler. Men de är dyra i längden, inte speciellt tysta när man behöver ta telefonsamtal och inge vidare ergonomiska arbetsplatser. Därför försvann ofta tid till att leta efter nästa arbetsplats, se till att alla hittade dit och att lokalisera sig i lokalen.

Gott om plats på Deskopolitan. Foto: Sandra Nicole Freiman

Världen är mitt kontor

Även om jag redan förstått att jag inte behöver bo och jobba i min hemstad och att jag kan bo i ett land där jag inte skulle vilja vara anställd, så fick den här veckan mig att inse friheten jag har på nytt. Och det fick även de andra. Vi behöver inte ta semesterdagar för att se världen och vi alla insåg att vi borde ta tillvara på den möjligheten bättre. Under den här veckan så diskuterades det flygpriser till Bali, regnperioder i Thailand, levnadskostnader i Rom, hur flyttbar en 10-åring är och hur mycket man kan hyra ut sin lägenhet i Stockholm för. Jag tror att vi alla kommer göra minst en jobbresa i vår tack vare diskussionerna under Paris-veckan.

 

Några ställen vi jobbade ifrån under veckan:

StationW på Le Tiger (coworking space)
75006 Paris
https://www.stationw.com/

Anticafé, Republique(coffice)
75010 Paris
https://www.anticafe.eu/
https://www.anticafe.eu/

Deskopolitan (coworking space)
75010 Paris
https://www.deskopolitan.com/

Strada café (café)
75003 Paris
http://www.stradacafe.fr/

Carolina Bolin

Carolina Bolin

Vice VD. Sköter den dagliga driften, är VD:ns högra hand samt ser till att våra partners och kunder är mer än nöjda. Tycker att man ska sluta göra 10-årsplaner för sitt jobbliv och drömmer om att fler personer vågar skapa sina drömliv.

Kommentera