Därför är ”varför” den viktigaste frågan jag ställer mig

Vad innebär egentligen framgång och när når vi det? Är det att alltid vara bäst och nå högst? Är det att få ett jobb där vi tjänar mest pengar? Att ha mycket materiella ting och åka på dyra semestrar? Eller är det någonting helt annat?

Under de senaste åren har jag funderat mycket på det här. Jag har rest världen runt (och bott i en van bland annat), studerat valar i Australien, certifierat mig som yogalärare på Aruba och jobbat i hälsokostbutik i Uppsala. Samtidigt har jag jobbat på Go Monday med att granska. Att jobba på distans har gett mig tryggheten att våga känna och klämma på livet och att hitta mitt “varför”.

Vårt moderna samhälle tycks lära oss att vi ständigt måste göra mer, nå högre och prestera bättre för att nå framgång. När jag själv tittar tillbaka på mitt liv kan jag tydligt se att kraven jag har levt efter varit skyhöga. Så pass skyhöga att det minimikrav som jag satt för mig själv genom hela skolgången och upp till högskolan var att få högsta betyg och inget mindre. Precis som många andra drevs jag på av en längtan efter att nå extern framgång, både i studierna och senare i arbetslivet, vilket för mig då betydde att prestera bäst. Nu i efterhand inser jag att jag var fel ute, samtidigt som jag klappar mig på axeln för mitt driv.

Min vändpunkt

För mig kom vändpunkten ungefär halvvägs igenom mina högskolestudier. Mitt liv vändes upp och ner då min hälsa kollapsade som över en natt. Kanske hade jag gått in i väggen, eller var i alla fall nära, men ändå försökte jag fortsätta i samma stil med fokus på att få alla rätt på tentorna och bäst betyg på mina uppsatser. Det lyckades jag ganska bra med och det är jag fortfarande stolt över – att sikta högt och jobba mot sina mål är såklart positivt och eftersträvansvärt. Något hade dock ändrats inom mig och jag började ifrågasätta vad som egentligen var viktigast. Att få hälsoproblem tenderar att ha den effekten på oss; vi får perspektiv på våra beteenden och tankemönster, vilket för mig ledde till en helomvändning i tanken om vad framgång egentligen betyder.

Vill se en förändring i attityden

Idag är jag övertygad om att vi som samhälle behöver hitta ett nytt sätt att se på framgång. Vad vi egentligen vill ha när vi är på jakt efter att bli framgångsrika – vare sig det är i vår karriär, i studier eller i vårt privatliv – är att känna mening och lycka. Detta är vad vi på Go Monday har som ledord; vi vill att måndag morgon skall kännas som veckans bästa dag och hjälpa fler till ett meningsfullt professionellt liv. Men frågan är, hur kan vi på riktigt hitta känslan av meningsfullhet och tillfredsställelse i vår karriär?

Min strategi – fråga “varför”

Min nya strategi och mitt förslag är: Ställ frågan “varför”. Det vanligaste jag ser när jag bedömer CV:n, personliga brev och LinkedIn-profiler är att det saknas en djupare drivkraft – det som verkligen motiverar oss till det vi gör. Vi fastnar så i tanken om att vi måste uppnå, åstadkomma och bli något för att känna oss lyckade i samhällets ögon att vi glömmer bort att ifrågasätta varför och vad som egentligen ger oss mening; Vad är det jag brinner för? Vad vill jag förändra, förbättra eller åstadkomma, och för vem? Det är genom att ställa dessa frågor som jag lyckas hitta tillbaka till min passion och vad som faktiskt betyder mest, för mig.

När vi har funnit vad våra hjärtan verkligen klappar för, är nästa frågeställning: Hur kan jag vara till hjälp för andra? Det finns många källor idag som pekar mot att vi känner oss som mest tillfreds när vi hjälper andra eller bidrar positivt till världen, och det är här jag tror att vi kan hitta nyckeln till sann framgång. Det vill säga, i kombinationen av att älska och brinna för det vi gör och samtidigt ständigt fråga oss hur vi kan bidra. Om vi låter detta bli det nya måttet på hur framgångsrika vi är, är jag säker på att vi inte bara skulle må mycket bättre utan även tillsammans skapa en mycket bättre värld att leva i, för alla.

Att följa denna strategi har kanske inte gett mig den externa framgång som det moderna samhället eller mitt yngre jag förväntat sig, och jag finner mig fortfarande kontinuerligt i situationer där jag måste ställa frågan “varför” igen och igen. Men att leva på detta vis har tillåtit mig att följa vad mitt hjärta vill. Och kanske viktigaste av allt – att hitta känslan av att vara framgångsrik.

Jag tror nämligen inte att framgång är någonting vi når som ett slutmål i horisonten. Framgång är den känsla av mening vi känner när vi använder vår passion till att göra skillnad, varje dag. Därför är ”varför” den viktigaste frågan jag ställer mig.

Annelie Vårhammar

Annelie Vårhammar

Annelie jobbar som senior karriärexpert och ger feedback på CV, personliga brev, LinkedIn-profiler och portfolio. Hon hjälper även till med översättningar, kundtjänst och upplärning av ny personal. Hon drömmer om en snällare värld där fler är lyckliga.

Kommentera