Mina lärdomar av att praktisera som UX-designer på distans

Jag läser programmet Interaktionsdesigner på Linnéuniversitetet och har de senaste fyra månaderna varit UX-praktikant på Go Monday. Under den här tiden så har vi jobbat fram en helt ny plattform för Go Monday. Internt har vi tänkt att den ska vara som Netflix för karriärutveckling – ett självklart val när man ska förändra sin karriär, precis som Netflix är ett självklart val när man är sugen på soffhäng. Det har varit en utmaning på många vis men känslan av att kunna lämna skolböckerna att samla damm ett tag och på riktigt använda sina kunskaper från mina år på universitetet har varit mäktig.

 

Från skolbänk till verklighet

Att det finns en del skillnader mellan ett designprojekt som utförs i skolmiljö gentemot på ett företag råder det inga tvivel om. På universitetet utförs det med målet att klara kursen och producera ett resultat man kan känna sig nöjd över. Det finns litteratur att följa och utgå från, lärare som vägleder och talar om vad som är bra eller mindre bra och klasskompisar som gör nästan samma sak att inspireras av. På ett företag tillkommer en helt ny dimension eftersom arbetet sker ur ett affärsperspektiv. Sådant som marknadsföring och ekonomisk vinning blir absolut nödvändigt att förhålla sig till och ibland även helt och hållet utgå från, något som i skolbänken inte är lika väsentligt och som man därför inte reflekterar speciellt mycket över. Jag tycker att just det här, att sätta sin yrkeskunskap i ett affärsmässigt sammanhang i verkliga livet, utgör den viktigaste anledningen till varför praktik är så viktigt för oss studenter.

 

Att praktisera på distans

Go Monday jobbar 100% digitalt vilket innebär att vi medarbetare jobbar “hemifrån”. Jag själv sitter i Paris och mina närmsta kollegor under praktiken har befunnit sig i Australien och Sverige. En praktik handlar ju mycket om att sitta bredvid och lära sig, så jag har ofta fått frågan hur det funkar när man inte kan sitta och flåsa kollegorna i nacken rent fysiskt. Svaret är att det går alldeles utmärkt! Allt handlar i slutänden om en välkomponerad blandning av motivation, självdisciplin, intresse och viljan att lära sig. Det underlättar förstås om kollegorna är positivt inställda och välkomnande till det faktum att det ansluter sig en relativt nykläckt fågelunge till flocken. Go Monday och de kollegor jag arbetat med under mina månader på praktiken har varit en stor anledning till varför det blivit så bra. Visst har det varit tillfällen då mina handledare varit lite upptagna med annat och jag fått vänta lite på svar. Vår UX-designer David sitter i Australien och ibland har tidsskillnaden fördröjt svar på frågor och VD:n Erik som sitter i Stockholm är emellanåt upptagen med att vara just VD. Men tack vare planering och kommunikation löser det sig alltid. Det har också bidragit till att jag fått ta mycket eget ansvar, någonting som jag är övertygad hjälpt mig i min personliga utveckling. När man inte kan fråga om allt stup i kvarten så tvingas man att ta reda på svar, ta beslut och tänka självständigt.

För mig fungerar livet på distans kanonbra då jag är van vid arbetssättet från mitt kandidatprogram som även det utförs 100% på distans. Jag älskar friheten att kunna röra mig fritt på vårt klot och stormtrivs med att kunna bo i Paris under studietiden. Jag tror att man genom att arbeta på distans ökar möjligheterna till att växa och våga testa sådant som annars kanske känns lite läskigt. De virtuella kollegorna eller klasskamraterna finns ju där, så länge du kan fiska fram lite WiFi.

 

Alla är beroende av varandra

Det som jag sett som en av utmaningarna har varit att svetsa samman alla i teamet när vi inte bara befinner oss på olika platser utan även har olika expertis. I ett designprojekt som det vi arbetat med under hösten har det blivit tydligt hur viktigt det är att kommunikationen mellan designer, utvecklare och innehållsansvariga fungerar bra och effektivt. I skolan är det här ingenting reflekterat över på samma sätt, eftersom att alla i klassen utbildar sig till samma roll och därför existerar inte det här problemet i skolmiljö. Så att jobba med ett projekt tillsammans med ett team fullt av duktiga människor med olika skill sets har varit en grym introduktion till hur det faktiskt fungerar på riktigt. Jag har fått en bättre förståelse för hela maskineriet och insett att det krävs mer än bara mitt kugghjul för att det ska fungera. Ett exempel är när vi var i fart med att ta fram en interaktiv guide för den framtida plattformen. Vi som ansvarade för designbiten var direkt beroende av att innehållsansvariga skulle ta fram det innehåll som skulle fylla guiden. Samtidigt var innehållet beroende av det vi designade. Och utöver att balansera dessa två delar behövde vi också hela tiden reflektera om det var tekniskt möjligt, eller åtminstone inte allt för krångligt och dyrt, att implementera – vilket krävde samarbete med utvecklaren. Här var nyckeln för att lyckas tätt samarbete och en öppen kommunikation, för att hela tiden kunna förfina designen och innehållet iterativt samt ge alla en möjlighet att komma med sin input.

 

Isen känns inte lika hal nu

Innan praktiken målade jag upp en bild i huvudet av hur det skulle bli och tänkte att jag skulle stappla in som Bambi på hal is och inte riktigt veta var jag skulle ta vägen. Jag insåg dock snabbt att jag besitter en massa nyttiga kunskaper som faktiskt går att använda ute i det verkliga livet. Det var väldigt skönt att inse och just den insikten tror jag kan vara det viktigaste jag kommer att ta med mig från Go Monday. Efter min examen i maj kommer jag kunna söka jobb med vetskapen om att jag faktiskt kan det jag studerat. Go Monday har hjälpt mig att tackla mina hjärnspöken och tillåtit mig att bevisa för mig själv att jag vet vad jag håller på med.

 

Jag kunde inte vara gladare att jag har fått möjligheten att vara en del av Go Monday-familjen dessa månader. Men tack och lov så är de ju bara en WiFi-uppkoppling bort eller så hittar jag dem sippandes kaffe i någon av Stockholms hotellobbys när jag har vägarna förbi. Mig blir de inte av med!

 

Bra länkar om du vill läsa mer:

100 företag som tillåter distansarbete

Hitta praktikplatser (och jobb) på distans

Studera på distans

Kommentera