Begrepp att undvika när du vill prata om jobbliv – och nå fram

Hösten 2019 gick vi ut och berättade att vi tagit beslutet att sluta använda ordet ‘karriär’. Anledningen är kort och gott att det är ett ord som vi (människor) inte går igång på. Använder man ordet ‘karriär’ så slutar folk att lyssna automatiskt – vilket ju är dumt om man vill nå fram till människor.

Det finns flera sådana här ord som är bra att undvika om man vill nå fram. Ibland är det svårt att bojkotta dem helt, såklart. Men det är bra att vara medveten om att man använder ett ord som inte är optimalt. Då kan man till exempel undvika att sätta det i rubriken, eller i den inledande meningen.

Mossigt och ger rysningar

De här orden får en direkt att tänka på krav, pekpinnar, att passa in i en omöjlig mall. De känns förlegade och går inte ihop med hur de flesta ser på sitt egna jobbliv. De är heller inte vidare inspirerande.

Karriär
Karriärexpert
Coach
Nätverka
Medlemsförmån
Söka jobb
Kompetensutveckling

Floskler och fyrverkerier

Tanken är att inspirera, så man drar till med de stora orden som ska få verkligheten att låta storslagen. Men ingen går på det, och man har svårt att identifiera sig med utopin.

Drömjobb
Proffs
Arbetsglädje
Jobblycka

Tjatiga begrepp

De är tydliga och bra, så vi gillar att använda dem. Men läsaren har läst de så många gånger att de slutat notera orden för länge sedan.

Skjuts i karriären
Inspirerande föreläsning
Utveckla kontaktnät

Mer info

Carolina Bolin

Carolina Bolin

Vice VD. Sköter den dagliga driften, är VD:ns högra hand samt ser till att våra partners och kunder är mer än nöjda. Tycker att man ska sluta göra 10-årsplaner för sitt jobbliv och drömmer om att fler personer vågar skapa sina drömliv.

Kommentera